Συμπτώματα κρίσεων πανικού
Η κρίση πανικού είναι ένα αιφνίδιο επεισόδιο έντονου φόβου και άγχους κατά τη διάρκεια του οποίου το άτομο που την βιώνει μπορεί να νιώθει πόνο στο στήθος, ταχυκαρδία, να έχει ιδρωμένες παλάμες, να μην μπορεί να αναπνεύσει, να τρέμει, να έχει απώλεια ελέγχου και γενικότερα να έχει την αίσθηση ότι θα φύγει από την ζωή.
Ο τρόπος που εκδηλώνεται η κρίση πανικού ποικίλλει από άτομο σε άτομο, μπορεί να διαρκέσει από λίγα λεπτά μέχρι κάποιες ώρες, συνήθως όμως τα συμπτώματα κορυφώνονται εντός μερικών λεπτών.
Όταν υποχωρεί η κρίση, το άτομο νιώθει εξαντλημένο. Συνήθως τα άτομα που τις βιώνουν δεν γνωρίζουν τους λόγους και τα πιθανά αίτια εμφάνισής τους. Αν και εμφανίζονται πιο συχνά στις γυναίκες δεν υπάρχει διαχωρισμός φύλλου και ηλικίας.
Έπειτα από ένα πρώτο επεισόδιο τα άτομα τείνουν να αποφεύγουν παρόμοιες ή ίδιες καταστάσεις με αυτές κατά τις οποίες προκλήθηκε η κρίση πανικού. Για παράδειγμα μπορεί να αποφεύγουν να βρίσκονται σε κλειστούς χώρους ή να αποφεύγουν να μείνουν μόνοι τους.
Επίσης, η κρίση πανικού είναι στενά συνυφασμένη με την αγοραφοβία. Ο φόβος μιας επερχόμενης κρίσης μπορεί να προκαλέσει από μόνος του μια κρίση πανικού.
Επειδή τα συμπτώματα της κρίσης πανικού θυμίζουν άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως το έμφραγμα, είναι σημαντικό να αξιολογούνται από γιατρό ώστε να διαπιστωθεί η ακριβής αιτία τους.
Τι προκαλεί μια κρίση πανικού;
Οι βασικοί παράγοντες που φαίνεται να σχετίζονται με την κρίση πανικού είναι κυρίως το συσσωρευμένο άγχος και παρουσιάζεται συνήθως σε άτομα που είναι επιρρεπή στα αρνητικά συναισθήματα. Μπορεί επίσης να προκαλείται ως επακόλουθο μιας σημαντικής αλλαγής στη ζωή μας, όπως είναι το πένθος ή ένας χωρισμός. Τα άτομα που βιώνουν τέτοιες κρίσεις μπορεί να αισθάνονται εγκλωβισμένα και να μην λαμβάνουν ικανοποίηση από τις κοντινές τους σχέσεις.
Πως αντιμετωπίζονται οι κρίσεις πανικού;
Κατά την διάρκεια της κρίσης κάποιες τεχνικές αυτοβοήθειας, όπως είναι η τεχνική χαλάρωσης με την ρύθμιση της αναπνοής και κάποια μορφή άσκησης, μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τα δυσάρεστα συναισθήματα.
Κυρίως όμως μέσω της ψυχοθεραπείας θα αναγνωρίσετε τους λόγους που σας προκαλούν τις κρίσεις έτσι ώστε να μπορείτε να τις μειώσετε αρχικά και στη συνέχεια να απαλλαγείτε από αυτές.
Σε ορισμένες περιπτώσεις συνίσταται και φαρμακευτική αγωγή σε συνδυασμό με την ψυχοθεραπεία.
Η διάρκεια της θεραπείας ποικίλει ανάλογα το άτομο, την ένταση της κρίσης και την συχνότητά της. Αξίζει κάποιος που βιώνει κρίσεις να απευθυνθεί σε κάποιον ειδικό καθώς είναι πολύ σημαντικό να αισθανόμαστε ότι έχουμε τον έλεγχο του εαυτό τους και όχι να περιοριζόμαστε από τον φόβο ότι θα πάθουμε κάποια κρίση πανικού.