katathlipsi

Πώς να αντιμετωπίσω την κατάθλιψη;

Η κατάθλιψη είναι μια διαταραχή του συναισθήματος που μπορεί να εμφανιστεί έπειτα από την εγκυμοσύνη(επιλόχειος κατάθλιψη), έπειτα από την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου αλλά μπορεί και να προκληθεί από μια σειρά παραγόντων που καθιστούν την καθημερινότητά μας μη λειτουργική.
Είναι τόσο συχνή που σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας υποφέρουν απ’ αυτήν παγκοσμίως περισσότεροι από 300 εκατ. άνθρωποι όλων των ηλικιών.
Συχνά μεταμφιεσμένη και με τους μισούς ασθενείς να μην την αντιμετωπίζουν, είναι μια ψυχική διαταραχή που παρότι είναι ιάσιμη μπορεί να οδηγήσει σε κάποιες περιπτώσεις (περίπου 15%) μέχρι και στην απόπειρα αυτοκτονίας.
Σύμφωνα μάλιστα με τον ΠΟΥ περίπου 800.000 άνθρωποι κάθε χρόνο γίνονται αυτόχειρες.

Συμπτώματα της κατάθλιψης

Υπάρχουν πολλά συμπτώματα που δηλώνουν ότι κάποιος έχει κατάθλιψη.
Κάποια είναι οι αλλαγές στις συνήθειες ύπνου και στην όρεξή μας, η μειωμένη σωματική ενέργεια, η πεσμένη διάθεση και το αίσθημα ατονίας, η έντονη στεναχώρια, ο μη έλεγχος του εαυτού μας, το αίσθημα της απελπισίας, η έλλειψη νοήματος και κάποιες φορές οι σκέψεις αυτοκτονίας.
Πολλές φορές άτομα όντας σε μια μόνιμα δύσκολη κατάσταση αδυνατούν να αναγνωρίσουν την αναγκαιότητα της ψυχολογικής υποστήριξης οπότε είναι σημαντικό τα οικεία τους άτομα να αναζητούν την βοήθεια ειδικού.
Είναι μια σοβαρή διαταραχή με διακυμάνσεις και διάφορους τύπους ανάλογα με την διάγνωση, οπότε δεν πρέπει να αγνοείται.
Σε κάποιες περιπτώσεις, όπως οι αυτοκτονικές σκέψεις, κρίνεται αναγκαία και η φαρμακευτική αγωγή σε συνδυασμό με την ψυχοθεραπεία

Θεραπεία της κατάθλιψης

Η κατάθλιψη θεραπεύεται αρκεί κάποιος να κάνει το πρώτο βήμα.
Δεν ωφελεί να κατηγορούμαι τον εαυτό μας, να βιώνουμε ένα αδιέξοδο και να μην βρίσκουμε νόημα σε τίποτα.
Οι δυσκολίες μας θα γιγαντώνονται και εμείς θα είμαστε ανήμποροι να αντιδράσουμε.
Ζητήστε βοήθεια για να πάρετε την ζωή που σαν ανήκει πίσω.
Μπορείτε να ζήσετε αλλιώς αρκεί να το αποφασίσετε.
Μέσω της ψυχοθεραπείας, σε ένα πρώτο επίπεδο που εστιάζει κυρίως στην αλλαγή της συμπεριφοράς σας, θα μάθετε να θέτετε μικρούς στόχους έτσι ώστε να τους τηρείται.
Μέσα από την εκπλήρωση των στόχων θα αρχίσετε σιγά σιγά να αποκτάτε αυτοπεποίθηση.
Βοηθητική είναι η καταγραφή ενός ημερολογίου σχετικά με την διάθεση σας για να διερευνηθούν οι λόγοι που προκαλούν αλλαγή στην διάθεσή σας.
Παράλληλα χρήσιμη είναι και η σωματική άσκηση καθώς δρα αντικαταθλιπτικά.
Σε ένα δεύτερο και πιο βαθύ επίπεδο θα διερευνηθούν οι λόγοι που σας προκαλούν τα συμπτώματα της κατάθλιψης προσπαθώντας να τα αποκωδικοποιήσουμε με αποτέλεσμα να καταφέρετε να απαλλαγείτε από αυτά υιοθετώντας ένα πιο λειτουργικό τρόπο σκέψης.
Όταν νιώσετε καλύτερα θα ανακαλύψτε με τον θεραπευτή σας πώς θα μειώσετε τον κίνδυνο υποτροπής διατηρώντας την ψυχική σας ισορροπία.
Χρειάζεται να κάνετε υπομονή καθώς η κατάθλιψη εξελίσσεται σε βάθος χρόνου και θεραπεύεται σταδιακά.
Δώστε στον εαυτό σας τον απαιτούμενο χρόνο που του αξίζει, ας μην ξεχνάμε ότι κάθε άνθρωπος ανταποκρίνεται με διαφορετικό ρυθμό στα νέα ερεθίσματα και πληροφορίες που του παρουσιάζονται.